ד"ר גבי אייזנברג רומנו, פסיכיאטרית מומחית.
דיכאון וחרדה הם מצבים מגבילים העלולים ליצור קושי רגשי ותפקודי משמעותי אצל הלוקים בהם. מצבים אלה רווחים יותר בקרב נשים, יחסית לגברים ושיעורם מתעצם, במיוחד כאשר האישה נמצאת באחד הצמתים ההורמונליים במעגל הפריון, אם זה בתקופת הווסת או בתקופה של אתגור הורמונאלי (טיפולי פריון), או בעת שימוש בתכשירים הורמונליים (אמצעי מניעה, או טיפול הורמונאלי חליפי) , לאחר הלידה, או בתקופת גיל המעבר.
למצבים אלה עלולות להיות השלכות כבדות משקל על האישה עצמה ועל משפחתה. דוגמא בולטת לכך היא השפעת מצבה הרגשי של האם על התפתחות עובר/תינוק. קיים ידע קליני ומחקרי כי למצבה הנפשי של האישה ההרה/אם, יש השפעה מכרעת על התפתחות העובר/ילוד וכי חלון ההזדמנויות להתערבות רפואית מיטיבה, מוגבל בזמן.
לכן, לאיתור נשים הלוקות במצבים אלה וטיפול בהן יש חשיבות ראשונה במעלה. בארץ תחום בריאות נפש האישה נמצא עדיין בתחילת דרכו והשירותים המוצעים לנשים בפריסה ארצית מצומצמים.
קיימים מספר גורמים העשויים להשפיע על האישה לבקש עזרה מקצועית במצבי מצוקה:
- הקושי של האישה עצמה, להכיר בתסמינים חריגים-קיימים, ומקרים אליהם היא מתייחסת כאל שינויים החלים בחייה ולעומס שהיא חווה בשלבים השונים בחייה (למשל בעת טיפולי פריון, לאחר לידה או בגיל המעבר). הכוונה לתסמינים כגון עייפות, חוסר עניין, פגיעה בריכוז, שינויים בשינה ובתיאבון, פגיעה בתפקוד המיני או בערך העצמי.
- חשש מהסטיגמה שתדבק בה ותפיסתה על -ידי עצמה כ"פגומה" וכמו גם חשש מתדמיתה בעיני הסביבה. מצב זה בולט למשל בנשים לאחר לידה, כאשר הדרישות התפקודיות משתנות ובמקביל מתגבשת הזהות האימהית.
- חוויות שליליות קודמות מול שירותי הבריאות.
- קשיים בנגישות לשירותים ייחודיים בתחום בריאות נפש האישה.
העלאת המודעות בקרב הציבור, הנשים, מערכת התמך שלהן ואף אנשי מקצוע בתחומי הבריאות השונים (רופאי משפחה, ילדים, נשים ופסיכיאטרים), הינה משימה חיונית, כדי להביא לרווחה רגשית בקרב נשים וכפועל יוצא מזה לילדיהן. חשוב לזכור כי כאשר האם חווה קושי רגשי, יש לכך השפעה על תפקודה. קשה יהיה לה לספק את צרכיו הרגשיים של התינוק, החיוניים להתפתחותו התקינה. עוד חשוב לציין כי בנוסף לקושי הרגשי, קיים קושי פיזיולוגי. מצבי הדיכאון והחרדה הינם מצבים שמקורם במערכת העצבים המרכזית המושפעת בין היתר ממצבה ההורמונאלי של האישה. ההתייחסות למצבים אלה, כמצבים רפואיים לכל דבר, בדומה לסוכרת, יתר לחץ דם או כל הפרעה רפואית אחרת, חיונית על מנת להסיר ממצבים אלה את הסטיגמה הקשה, סטיגמה המונעת מנשים לקבל את הטיפול הדרוש להן.