fbpx

מעגל פחד מתח וכאב בלידה – מה זה ואיך יוצאים מזה?

מאת דיתה גולן הדרי, מיילדת, מדריכת הכנה ללידה ופסיכותרפיסטית CBT

 פחד ומתח לקראת לידה אלו תחושות נורמליות וטבעיות, שכן מדובר בארוע שמתאפיין באי וודאות וחוסר שליטה. עוצמת התחושות הללו ואופן ההתמודדות של כל אשה משתנה מאחת לאחת ומושפעת מגורמים פיזיולוגיים ורגשיים.

הקשר בין פחד, מתח וכאב

ד"ר דיק ריד, רופא מיילד אנגלי בתחילת המאה העשרים, מצא שנשים שילדו באזורים כפריים, בסביבה מוכרת להן, סבלו פחות מכאב והלידות שלהן זרמו בצורה טובה יותר לעומת נשים שילדו בבית חולים. נשים שילדו בבית החולים, סבלו כאב רב וביקשו סיוע רפואי לשיכוך כאבים. מתוך תצפיות אלו, נולדה התיאוריה שלו לגבי מעגל פחד-מתח-כאב, כל אחד מגביר את השני בצורה מעגלית: ככל שרמת הפחד של האישה עולה, כך עולה רמת המתח בגופה והיא חשה כאב רב יותר בלידה. כשאשה חווה פחד מערכת העצבים מופעלת ומתגייסת לפעולת "לחימה או בריחה". בתגובה, מופרש בגופה אדרנלין, שגורם למתח ולהתכווצות שרירים וכלי דם. הכיווץ גורם לירידה באספקת החמצן לרקמות ומגביר את תחושת הכאב ואף גורם לעיכוב בהתקדמות הלידה. הפחד יכול להיות מארוע מוחשי ממשי (הלידה לא מתקדמת) וגם בתגובה למחשבה על מה שיכול להתרחש (אצטרך ניתוח). בשני המקרים התוצאה דומה: הפחד מהלידה מתממש, המתח מהצפוי לבוא מתגבר ועוצמת הכאב עולה. זהו מעגל סגור שכל אחד ממרכיביו מגביר את השני: הפחד גורם למתח שמגביר את הכאב שהוא בתורו מגביר את הפחד וחוזר חלילה.

איך אפשר לצאת מזה? או בכלל לא להכנס למעגל?

כאשר אשה יולדת בסביבה בה היא מרגישה בטוחה ומוגנת היא רגועה יותר, שרירי גופה רפויים, זרימת הדם והחמצן טובה יותר – היא חווה פחות כאב ובכל מקרה מתמודדת איתו בצורה יעילה יותר והלידה מתקדמת.

אז איך אפשר ללדת ולהרגיש בטוחה ומוגנת?

  1. התכונני ללידה, הכיני את גופך, הכירי את התהליך ותרגלי טכניקות נשימה והרפייה
  2. בחרי מי יגיע איתך ללידה וילווה אותך
  3. וודאי שאת מרגישה בנוח עם המלווים, ללא תחושת בושה או מבוכה
  4. שימי לב שכל הנוכחים מבינים שאת והלידה שלך במרכז ההתרחשות
  5. קחי פסק זמן מההמולה שבחוץ והתמקדי במה שבפנים – תהיי ערה לתחושות הגופניות והרגשיות, מה מרגיש לך נוח ותורם לתחושה רגועה ובטוחה
  6. התארגני לאווירה נעימה ורגועה בחדר הלידה ע"י מוסיקה אהובה, טמפרטורה נוחה, בגדים מהבית ועוד כל מה שעושה לך תחושה נעימה
  7. דברי עם הצוות המטפל על מה חשוב לך כמו: שמירה על פרטיות, שיתוף בקבלת החלטות, מיעוט בדיקות
  8. מצאי את האיזון המתאים לך בין תנועה למנוחה
  9. התרכזי בנשימה, בין ציר לציר על מנת להתחבר לכאן ועכשיו ולצבור כוחות לעבודה בציר
  10. הניחי כפות רגליים על הרצפה ודמייני את החיבור לאדמה ואת התינוק מכוון את עצמו לעבר היציאה בלידה

 

כשאת משתמשת באמצעים הללו או לפחות בחלקם – את יוצרת לך מעין בועה שאת מתכנסת לתוכה ומרגישה בטוחה ומוגנת – במעטפת נמצאים המלווים שלך, הצוות שמטפל בך – אבל העיקר זו את שיוצרת לעצמך את חווית הלידה שחלמת עליה.

 

שתפי את המאמר?

דילוג לתוכן