מחלות ותסמונות במערכת הרבייה אצל נשים כגון אנדומטריוזיס, אנדומיוזיס, כאבי אגן כרוניים, כאבים בקיום יחסי מין, וגיניזמוס, וולוודיניה, וסטיבוליטיס, פיברומיאלגיה, תסמינים הקשורים במחזור החודשי וברצפת האגן, תסמונת קדם וסתית, שרירנים ושחלות פוליציסטיות, מלוות בד"כ בכאבים ובתסמינים הפוגעים משמעותית באורח החיים. ניתן למתן את הסימפטומים ולהקל באופן משמעותי באמצעות טיפול ברפואה משלימה. לעיתים מומלץ לשלב גם טיפול פסיכולוגי שיכול לעזור בהפחתת תסמיני חרדה ודכאון, לעזור לאישה להתמודד טוב יותר עם השלכותיה הפסיכולוגיות של המחלה ולהגביר את יעילות הטיפולים להפחתת הכאב. גורם משמעותי נוסף בהצלחת הטיפול הוא הקשר הישיר והרציף בין אנשי המקצוע המלווים את המטופלת בתהליך שהיא עוברת.
מחלות גינקולוגיות בראיה סינית
הרפואה הסינית מתבססת על התיאוריה שאנרגיית החיים – הצ’י, מצוי באיברים השונים וזורם במסלולים לאורך הגוף הנקראים מרידיאנים. לכל מערכת ואיבר בגוף יש תפקידים ספציפיים. המרידיאנים מהווים דרכי תקשורת והעברת אינפורמציה בין החלקים והאיברים השונים. כאשר אחת המערכות או האיברים יוצאים מאיזון או כאשר המרידיאנים אינם מניעים את האנרגיה והדם באופן תקין נוצרות פתולוגיות שונות.
בפגישה הראשונה עם המטופלת נערך תשאול מקיף אודות הבעיה הספציפית עליה היא מתלוננת תוך שימת דגש על אופי, משך ועוצמת הבעיה. התשאול מתייחס גם לשאר המערכות בגוף, מכיוון שהראייה ברפואה הסינית היא שכל המערכות בגוף פועלות ביחסי גומלין ומשפיעות אחת על השנייה. אוסף הסימפטומים, ההסתכלות על האדם והאבחון של הדופק והלשון מביאים לתמונה השלמה אודות מצבה האנרגטי, הפיזי והרגשי של האישה, ומאפשרים להבין היכן טמון שורש הבעיה ומה הוביל להיווצרות הסימפטומים.
הגורמים למחלות גינקולוגיות על פי הרפואה הסינית קשורים פעמים רבות לחוסר איזון בין האיברים השונים ובזרימת הצ'י והדם במסלולים הקשורים לרחם ולאברי הרבייה. חשוב להדגיש שתפקוד האיברים השונים בראיה הסינית שונה לחלוטין מהראייה המערבית ואין זה אומר שיש בעיה כלשהי באיברים עצמם. הגורמים לפגיעה באנרגיית האיברים רבים ובניהם תזונה לא מתאימה, רגשות לא מאוזנים, חוסר בפעילות גופנית, נטילת תרופות, מתח ולחץ רב ונטיה משפחתית.
הטיפול הוא סימפטומטי ומערכתי, מטרתו למתן את תסמיני המחלה ולטפל בגורם לבעיה.
הטיפול הינו אינדיבידואלי והוא נקבע אך ורק לאחר אבחנה הכוללת תשאול מעמיק ואבחנות לשון, דופק, בטן וגוף. כל טיפול נמשך כ-45 דקות וכולל דיקור באמצעות מחטים דקיקות ליצירת תגובה והנעת האנרגיה, יעוץ תזונתי סיני, המלצות לאורך חיים בריא ומאוזן הכולל הנחיה לתרגול ביתי ותרגולי נשימה/תנועה/מדיטציה.
פיזיותרפיה של רצפת האגן
עשויה לסייע בטיפול בתסמינים כגון דחיפות ו/או תכיפות במתן שתן, צניחות איברי האגן, חולשה או כיווץ יתר, תסמונות כאב אגני (וגיניסמוס, וסטיבולודיניה, וולודיניה), אנדומטריוזיס, הפרעות בתפקוד המיני ושיקום לאחר לידה. הקושי יכול להתבטא בכאב, תחושה של חוסר תמיכה של רצפת האגן לתפקודי יומיום כמו הרמת משא או קושי לסגור את הסוגרים בעת עיטוש או שיעול, איפוק או בעת אימון, תחושה של מודעות יתר לאיזור הפות או תחושה של קרקעית האגן במצב 'מוחזק' מדי (תחושה שהאיזור 'תפוס') כמו כן, תיתכן אף תחושה של אי נוחות או כובד באגן.
למה לצפות כשמגיעים לפיזיותרפיסטית לרצפת האגן?
המפגש הראשון מתחיל בשיחת היכרות והבנת הסיבה לפנייה – בשלב זה מתבצע גם תיאום ציפיות לגבי אופי המשך המפגש. לאחר מכן נערך תשאול מעמיק אשר מכוון את הפיזיותרפיסטית לאופי ההערכה שיש לבצע בהמשך ומספק מידע מועיל עבור המטופלת. לאחר השיחה והתשאול יגיע שלב הבדיקה הגופנית שיתבצע בהתאם לתיאום הציפיות שנעשה בתחילת הפגישה. לרוב זה השלב בו תתבצע הסתכלות כללית על יציבה, נשימה ותנועתיות במישורים שונים בגוף בעמידה ולאחר מכן בישיבה ושכיבה. לפי צורך תתבצע הערכה של הפרדות בטנית ובדיקת אלמנטים גופניים רלוונטים כמו כוח שריר, טווחים מפרקיים ועוד.
בהתאם לממצאי הבדיקה המקיפה מבחינת מדדים גופניים ותפקודיים מתבצע טיפול מנואלי לפי צורך (מוביליזציות, מתיחות, עיסוי ועוד), תרגול תואם, הדרכה תפקודית, המלצה להתנהלות בעת תפקוד או אימון וכן נקבעת תוכנית טיפולית להמשך.
תזונה מונעת דלקת
מחלות ותסמונות הקשורות למערכת הרבייה הנשית כגון: אנדומטריוזיס, כאבי אגן כרוניים, תסמונת קדם ווסתית, שחלות פוליציסטיות ועוד מלוות בד"כ בכאבים. תזונה לרב לא מרפאה את המחלה, אך היא יכולה למתן את הסימפטומים ולהקל. במקרים מסוימים, תזונה נכונה, מאפשרת להגיע לרגרסיה של המחלה או להקלה משמעותית בכאב.
ההמלצות בכתבה הן כלליות ולא מתאימות לכולן. בטיפול תזונתי מתאימים לכל מטופלת תפריט אישי בהתאם למצבה הרפואי, לסימפטומים, לצרכיה התזונתיים, אורח החיים ,עוצמת הסבל ותדירות הכאבים.
ובכל זאת , לפניכם מספר המלצות כלליות לתזונה שמתאימה לטיפול ומניעה של מחלות דלקתיות המלוות בכאבים:
- צמצום מזון מעובד ותעשייתי. מזונות אלה מכילים כימיקלים ותוספים שונים שעלולים לגרום ו/או להחמיר את הסימפטומים של המחלה. יש נשים שמגיבות באופן מאד חיובי להוצאת מזונות מעובדים מהתפריט וחשות הקלה משמעותית בכאבים.
- מעבר למזונות טריים, טבעיים ושלמים, בישול בייתי ותבלינים שמקורם בצמחי מרפא בלבד.
- הפחתת סוכר הנמצא בממתקים, עוגות, שוקולד, גלידות, ופירות. רמת סוכר גבוהה בדם, גורמת לעליית רמות אינסולין שגורם להגברת תהליכים דלקתיים ולהעצמת כאב. מומלץ לעבור לתזונה טבעית מחומרי גלם טבעיים ללא שימוש בסוכר לבן ותחליפים.
- הגברת צריכה של סיבים תזונתיים. הסיבים עוזרים בפינוי עודפי האסטרוגן ומקטינים את ספיגתו החוזרת בדם. בנוסף הסיבים תורמים לאיזון רמות הסוכר בדם ולפעילות מעיים תקינה.
- צריכה של מזונות מפחיתי דלקת ,במיוחד חומצות שומן מסוג אומגה 3. ניתן למצוא אותה בדגים כגון- סלמון, טונה, סרדינים, מקרל, סול ועוד או ממקורות צמחיים לדוגמא- זרעי פשתן וזרעי צ'יה.
- צריכת מזונות שמכילים פיטואסטרוגנים, כמו סויה ומוצריה, כרוב, ברוקולי ועוד.
- הפחתת מזונות מהחי ומעבר לתזונה שמבוססת על צמחים כגון- ירקות, קטניות, דגנים מלאים, זרעים, אגוזים ושמנים מכבישה קרה בלבד. שמן מטוגן מכיל חומרים מחמצנים שעלולים להחמיר דלקת.
- להשתדל לצמצם ארוחות במסעדות ובאירועים גדולים מאחר ואין לנו שליטה על הטריות של המוצרים, האיכות של חומרי הגלם, כמויות המלח, הסוכר והשומן המטוגן שבאוכל.
בכתיבת הכתבה השתתפו נשות צוות המרכז 'עולם ומלואה': הדיאטנית הקלינית איריס פסקין, פיזיותרפיסטית רצפת האגן מעיין עשת והמטפלת ברפואה סינית תמר לוינסון.