מהלידה אל הלב: איך להתמודד עם תסמינים טורדניים כפייתיים לאחר לידה

מהלידה אל הלב: איך להתמודד עם תסמינים טורדניים כפייתיים לאחר לידה

דנה, בת 32, נשואה ואם לילד ראשון. לאחר הלידה, היא חוותה תחושות של חרדה שהלכו והחמירו עם הזמן. מחשבות שהיא עלולה לפגוע בבנה, הטרידו אותה במהלך היום ולמרות שהמחשבות נראו לה לא הגיוניות ולא עלה בדעתה לפעול על פי מחשבותיה, המצב עורר בה פחד ואימה. כדי לצמצמם את הסיכון, דנה החלה להמנע מפעולות שונות כמו לעמוד עם בנה ליד חלונות, לרחוץ אותו באמבטיה, או אפילו להוותר עימו בגפה.

היא חששה גם שהמצב הזה עשוי להשפיע על ההתפתחות של הילד.

כשדנה בחרה לבקש עזרה ופנתה אלינו, היא זכתה לתמיכה וטיפול מותאם אישית. במהלך טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), היא הבינה שהתחושות האלה הן חלק מהפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) שנוצרה בעקבות הלידה והפחיתו את החרדות המוגזמות שלה.

תופעות שאינן תמיד מקבלות את תשומת הלב אחרי לידה

בעבר, נושא דיכאון לאחר לידה היה כמעט הנושא היחיד שהוסבר ונלמד בהקשר לנשים אחרי לידה, אך כיום מבינים שישנם גם מצבים נוספים שהן עשויות לחוות, ותופעות אלו לא תמיד זוכות לחשיפה. אחת מהתופעות שיכולה לעורר מצוקה רבה היא הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD), שמתפתחת אצל חלק מהנשים לאחר הלידה.

מחקרים מצביעים על כך שכ-9% מהנשים לאחר לידה יפתחו תסמינים של OCD. יש נשים שסבלו מההפרעה הזו גם לפני הלידה, אולם עבור אחרות מדובר בתופעה חדשה שמופיעה לאחר חוויית הלידה. OCD לאחר לידה מתאפיין במחשבות טורדניות חודרניות, שמלוות פעמים רבות בהתנהגויות כפייתיות שנועדו להקל על תחושת החרדה.

אחד המאפיינים הבולטים של OCD לאחר לידה הוא שמחשבות הטורדה עשויות להתרכז בנושאים כמו פגיעה בתינוק, דבר שיכול ליצור מצוקה רבה ותחושת אשמה. למרות שבמקרים רבים, המחשבות הללו אינן משקפות מציאות והן אינן מסכנות את התינוק, הן עדיין מעוררות חרדה גבוהה, שעלולה להשפיע על האישה באופן משמעותי.

בשל חוסר המודעות להפרעה, תופעה זו פעמים רבות לא מאובחנת בזמן, מה שיכול להוביל להימנעות מהתינוק ולהשפיע על קשרים קרובים וחשובים. השינויים ההורמונליים  והפסיכולוגים הדרמטיים לאחר הלידה עשויים להוות טריגר להתפתחות OCD.

חשוב להדגיש שהתסמינים של OCD לאחר לידה מגיבים היטב לטיפול. כאשר מזהים את ההפרעה ופונים לייעוץ, אפשר לטפל בה בצורה יעילה ולהחזיר את האישה למסלול בריא ומחובר.

 

הטיפול בהפרעה טורדנית-כפייתית לאחר לידה כולל מספר דרכים, כגון:

  1. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT)– טיפול זה עוזר לאישה להתמודד עם המחשבות הטורדניות ולהפחית את ההתנהגויות הכפייתיות.
  2. תרופות נוגדות חרדה– לעיתים יש צורך בתרופות שמסייעות להפחתת התסמינים שכן מדובר בהפרעה פיזיולוגית.
  3. תמיכה רגשית – חשוב לקבל תמיכה מחברים, בני משפחה או קבוצות תמיכה. זהו חלק חשוב בתהליך ההחלמה.

שתפי את המאמר?