היריון ולידה הן חוויות משנות חיים, שבאופן טבעי מעוררות תערובת של רגשות כמו שמחה והתרגשות במקביל לחשש ואי ודאות. אך עבור חלק מהנשים, רגשות החרדה הם כה דומיננטיים ועוצמתיים, עד שהם מאפילים על כל תחושה אחרת בזמן מסע ההיריון.
חלק מהנשים חוות טוקופוביה – זוהי תופעה של חרדה מתמדת, חריפה ועוצמתית מפני הלידה הצפויה, ולעתים ביחס לתהליך ההיריון עצמו. הטוקופוביה חורגת מחרדות שנחשבות סטנדרטיות בהיריון בהיותה חרדה טוטלית ומשתקת, הפוגעת בתפקוד היומיומי ובשגרת החיים, כך שלעתים היא אף עשויה להוביל להימנעות מכניסה להיריון – ולחוויית חרדה ומצוקה משמעותיות במהלכו.
השורשים הפנים-נפשיים של החוויה מתקשרים ככל הנראה לחוויות עבר של חוסר אונים וחוסר שליטה שהופנמו ונרשמו בעומק הנפש, ונותנות את אותותיהן בדמות חרדה משתקת מפני תהליך הלידה – שמטבעו, יש בו אלמנטים של אי וודאות. רשמים אלה יכולים להתקבל מחוויות קודמות של האישה, מסיפורי לידה טראומטיים של אחרות או מהשפעות תרבותיות של הסביבה.
תופעה זו פורשת מניפת חוויות רגשיות מורכבות ביותר בעת ההיריון ולקראתו. נשים שסובלות מטוקופוביה חוות באופן תדיר חוויות של בושה בתחושותיהן ורגשותיהן, וחוסר אונים אל מול הופעת החרדה הטוטלית והמשתקת. לעתים הבושה מביאה להסתרה של חרדותיהן מהסביבה, מה שמוביל לבדידות ותחושת אשמה שרק מעצימות את מצוקתן. החרדה העזה משפיעה על מערכות היחסים עם בני הזוג, המשפחה והקהילה, ועוצמתה עלולה להיתפס כקיצונית או חסרת פשר בעיני הסביבה. במיוחד בתקופת ההיריון והלידה, כאשר הצורך בתמיכה גובר, חוסר ההבנה מצד הסביבה עלול להוביל למתיחות, צרימות ומהמורות ביחסים ובתקשורת – מה שמותיר את האישה בודדה אף יותר, דווקא ברגעים הקריטיים שבהם היא כה זקוקה לתמיכה.
החרדה העמוקה מפני הלידה עלולה כמובן להשפיע גם על הקשר הראשוני של האם עם התינוק. השילוב של חרדה משתקת לצד תחושות של חוסר מסוגלות, אשמה ופחיתות ערך בתפיסת האימהות עלולות לערום קשיים משמעותיים על ההתקשרות הראשונית ועל הטיפול בתינוק. תמורות כאלה בקשר המתפתח בין האם לתינוק עלולות להיות בעלות השפעות ארוכות טווח על מארג היחסים ביניהם.
הנטייה להסתרה והקושי לתווך את חוויית החרדה המשתקת יוצרת פעמים רבות מעגל של ניכור ובדידות, שעלול להגביר את המצוקה שמזמנת ההתמודדות עם טוקופוביה. מול חוויות כאלה, מומלץ לנסות ולפסוע מעל הקושי – לשתף את הסביבה הקרובה כמה שניתן, ולפנות לתמיכה בטיפול נפשי – כך שיתמכו בחוויית היריון מיטיבה יותר.
למידע נוסף על טוקופביה: